Stoomschip Hugo, een gemiste kans...

Hugo verlaat HoornStoomschip Hugo gaat Hoorn verlaten en vertrekt naar Zaandam. Verlaten omdat de mensen die dit schip onderhouden vlakbij Zaandam wonen, maar ook zei 1 van de beheerders die wij vanmorgen spraken: "de gemeente maakte het er niet beter op" .

Hoorns Belang betreurt het vertrek van de Hugo. Dit schip, een stoomschip gebouwd in 1929, had een historische toegevoegde waarde voor de gemeente Hoorn.

De Hugo kreeg van de gemeente geen vaste ligplaats in Hoorn en wel hierom:

Hoorn heeft in de havenvisie vastgesteld dat vaste ligplaatsen in de oude binnenhaven alleen bestemd zijn voor historische schepen onder zeil. Het streven is nobel: een mooie haven met prachtige monumentale zeilschepen. Dat trekt natuurlijk meer bezoekers aan wat dan weer goed is voor onze middenstand en dus onze economie!

Niks mis mee zou je zeggen. Hoorns Belang vind dat toch wel. De haven van Hoorn is altijd levendig en divers geweest. Er werd gewerkt, geladen en gelost, zaken gedaan en ook ontspannen. Dat allemaal werd gedaan niet alleen door zeilschepen, maar ook door motor- en stoomschepen. Zij allen behoren tot de levendige geschiedenis van onze haven.
De havenvisie waar dus alleen zeilende schepen worden toegestaan, geeft dus geen juist beeld van de werkelijke geschiedenis van Hoorn.

Als gevolg van de havenvisie kreeg het stoomschip Hugo geen vaste ligplaats in Hoorn. Een prachtig nog werkend stoomschip wordt geweerd! Dit terwijl Hoorn ook nog eens beschikt over een stoomtram museum. De Hugo was een perfecte aanvulling op dit museum. Gelukkig heeft de Hugo wel een alternatieve ligplaats kunnen vinden in Hoorn, maar dit was niet dankzij de gemeente maar dankzij Vereniging Oostereiland die een stuk water huurt tussen het Oostereiland en Achter op het Zand waar de gemeente geen zeggenschap over heeft. Hier heeft de Hugo dan ook enkele jaren gelegen.

Ook wrang: een origineel nog werkend stoomschip wordt geweerd uit Hoorn, een replica van een replica maar dan wel een zeilende replica, de Halve Maen, werd 3 jaar geleden met open armen ontvangen....

Hoorns Belang wilde altijd al de havenvisie verbreden:

Hoorns Belang heeft zich altijd sterk gemaakt de definitie van historische schepen uit te breiden zodat ook historische schepen anders dan zeilend welkom zijn in Hoorn. Je trekt zo een breder publiek. Daarnaast voor bezoekers geeft dit meer diversiteit, meer uitdagingen om verder te kijken en komt de gemeente meer gastvrij over. Helaas konden wij nooit genoeg steun vinden en dat is jammer met dit als gevolg.

Vertrek Hugo uit Hoorn:

De Hugo vertrekt dus uit Hoorn. Dit omdat de vrijwilligers zich nooit welkom hebben gevoeld in Hoorn terwijl ze in het verleden wel aangaven Hoorn graag als vaste thuishaven te willen. Een logische beslissing van hen, logisch ook omdat ze in Zaandam wel van harte welkom zijn en waar ze wel alle steun kunnen krijgen zoals bijvoorbeeld een gratis ligplaats.

Wij zijn de Hugo kwijt.....

De Hugo ligt op het moment van dit schrijven aan de Compagniesteiger van het Oostereiland. Zondag beginnen ze met het opstoken van de Hugo en woensdag vertrekken zij op eigen kracht, onder stoom, naar Zaandam.

Hoorns Belang vind dat jammer en een gemiste kans. Wij wensen de Hugo een behouden vaart.

De Hugo wordt hier weggesleept van zijn ligplaats bij Vereniging Oostereiland:

Hugo wordt weggesleept van zijn plek bij vereniging Oostereiland

 

Kies voor het beste voor Hoorn, stem ÉénHoorn, Renata Gravendijk #8

Folder renata website HBÉénHoorn is de onafhankelijke lokale politieke partij voor heel Hoorn, Zwaag en Blokker. Deze partij is een fusie partij van 3 partijen: HOP, VOCH en recentelijk hebben wij, Hoorns Belang, ons er ook bij aangesloten. ÉénHoorn heeft 4 raadszetels in de gemeenteraad van 2018-2022.
Door het samengaan van deze partijen hebben we geprobeerd wat te doen aan de versnippering in de Hoornse politiek. Vanuit deze verbindende kracht wil Renata Gravendijk, voormalig raads-en commissielid van Hoorns Belang, zich graag namens u inzetten voor een beter Hoorn.  Laat het geluid van Hoorns Belang voortleven bij ÉénHoorn en stem 14, 15 of 16 maart op Renata Gravendijk. Zij is nummer 8 op de lijst van ÉénHoorn.
Dank u wel!

logo 1Hoorn gemeenteraadsverkiezingen