Hoorns Belang zwaar teleurgesteld in college mbt procedure bussenverbod Hoorn

Hoorns Belang teleurgesteld procedure bussenverbod hoornDe touringcars van de Witte Vloot veroorzaken al jaren zeer veel overlast voor de bewoners van de binnenstad van Hoorn, met name de bewoners van het Visserseiland.

Op 15 februari, gisterenavond ten tijde van dit schrijven, was er een raadscommissie vergadering. In het raadsvoorstel werd gevraagd of wij akkoord gaan met een touringcarverbod in de binnenstad van Hoorn per 1 maart 2017, dat Hoorn City Tours (HCT) het alternatief vervoer verzorgd in de vorm van elektrische treintjes, of wij akkoord gaan met de Nieuwe Wal als plek waar de touringcars dan wel mogen komen en of we hiervoor € 90.000 voor willen uittrekken.

Tevens staat in het raadsvoorstel  letterlijk: "Als de algemene raadscommissie negatief adviseert over het voorstel en de situatie bij het oude blijft, moet het inrijverbod worden teruggedraaid."

De procedure om tot dit raadsvoorstel te komen (op de valreep), het feit dat in principe een commissievergadering al de knoop moet doorhakken wat zeer ongebruikelijk is, het feit dat bewoners van het Visserseiland de dupe zouden worden indien de commissie hier niet mee akkoord zou gaan, gaf Hoorns Belang een zeer onprettig gevoel. Wij voelden ons voor het blok gezet, gegijzeld en zelfs gechanteerd. Stikken of slikken leek het motto te zijn van die avond. De verantwoordelijkheid ligt daarom in dit geval wat ons betreft geheel bij het college. We kregen de indruk op de vergadering dat meerdere partijen dit zo ervoeren.

Hoorns Belang vind dit voorstel sowieso een gemiste kans! Er zijn namelijk partijen in de markt die vervoer over water kunnen regelen. Vervoer over water heeft 1 groot voordeel: de binnenstad wordt niet belast met verkeersoverlast. Daarom moet sowieso de locatie Nieuwe wal wat ons betreft onderdeel uitmaken als opstapplaats van de touringcars omdat dit de enige plek is die bereikbaar is over de weg maar ook over het water. Maar helaas hebben deze partijen die enthousiast zijn en Hoorn een zeer warm hart toedragen, totaal geen kans gehad van het college om mee te werken aan het oplossen van het alternatief vervoer probleem. Denk hierbij aan de Watertaxi van Bram Nijenhuis en Marcel Mook die kan beschikken over een ferrie van het Zuiderzee museum in Enkhuizen die in 1 klap 175 personen kan vervoeren. Wij begrijpen hun frustratie maar al te goed. Nu helaas omdat dit allemaal snel maar even geregeld moest worden zijn hun plannen voor 2017 ook niet meer realiseerbaar. Dit betreurt Hoorns Belang! Wij zullen in ieder geval de vinger aan de pols houden dat het college hen alsnog betrekt, zeker voor in de toekomst: het realiseren van een total plan "alternatief vervoer" voor de langere termijn vanaf het Witte Vloot seizoen 2018. Wordt vervolgd dus.

Na een lange discussie die tot wel 00.30 uur duurde is de conclusie van de voorzitter van deze commissie vergadering dat er een meerderheid is voor de bussenstop per 1 maart 2017 en hier staat Hoorns Belang ook achter. We kunnen niet vragen van onze bewoners nog langer overlast te hebben van de touringcars. Zij vechten al meerder jaren voor rust en dat hebben zij nu zeker verdiend.  In het belang van onze bewoners is Hoorns Belang hiermee akkoord gegaan.

Waarmee de grote meerderheid het ook eens mee was is dat voor culturele instellingen, denk hierbij aan de Museum van de 20st eeuw en het Westfries Museum, het busstation aan het Visserseiland in tact moet blijven. de bussen die voor deze instellingen komen veroorzaken verwaarloosbaar overlast. Wij hebben met de Vereniging Bewoners havenkwartier gesproken en zij delen deze mening.

Wat wij verder vinden kunt u lezen in ons betoog van gisteren avond. Deze kunt u hier downloaden.

 

Kies voor Hoorn, stem Hoorns Belang

Hoorns Belang is de onafhankelijke lokale politieke partij voor heel Hoorn, Zwaag en Blokker. In de raadsperiode 2014-2018 heeft Hoorns Belang 2 raadszetels in de gemeenteraad.
Zonder vastgeroeste partijdogma’s en zonder vooringenomen standpunten kijken wij steeds weer naar wat het beste is voor de stad en haar bewoners. Hoorns Belang bestaat uit betrokken en enthousiaste mensen, die met beide benen in het Hoornse sociale leven staan en weten waar het in onze gemeente om draait.

Onze uitgangspunten:

Wij baseren ons  op een aantal duidelijke en tijdloze uitgangspunten. Bij alles wat wij vinden, bij elk onderwerp, zijn deze uitgangspunten leidend. Klik hier voor onze uitgangspunten.

logo hoornsbelang small