Grote zorgen om veiligheid zwembaden de Wijzend en Waterhoorn

Zwemmen is dat nog wel veilig in HoornGisterenavond d.d. 26 februari was Hoorns Belang aanwezig bij het wijkoverleg van Blokker en Zwaag, het Dorpenoverleg. Die avond was emotioneel, daar mensen van de "vrienden van de Wijzend", een groep zeer betrokken vrijwilligers, zich grote zorgen maakten over de veiligheid van hun grote liefde: zwembad de Wijzend. Ze zien "hun" zwembad zienderogen achteruitgaan sinds de overname door Optisport 1 jaar geleden.

De zorgen die gisteren ter sprake kwamen:

Zwembad de Wijzend:

 • Het zwembad de Wijzend heeft een hoge rand waardoor het lastig is uit het water te komen, is 50 meter lang, 3.40 mtr diep, wat op zich al onveilig is. Dit zwembad moet dus eigenlijk extra in de gaten gehouden worden.
 • Ook heeft de Wijzend een peuterbad, glijbaan en een ligveld waar ook toezicht nodig is.
 • Ondanks de punten hierboven is er regelmatig slechts 1 toezichthouder op het hele terrein, waar meerdere noodzakelijk zijn. Zeker bij een grote groep van meer als 75 zwemmers en bezoekers. Ook op de ligvelden kunnen problemen zijn. Problemen en gevaren hoeven niet altijd zwem gerelateerd te zijn.

Dat er vaak maar 1 toezichthouder aanwezig is hebben wij uit eerste hand vernomen. Gezien wat hierboven staat is het een onmogelijke opgave voor 1 toezichthouder om de veiligheid te waarborgen. Dit baart ons grote zorgen!
Normaliter (en ook voor de Optisport-exploitatie) zijn er minimaal 2 toezichthouders om bij eventuele calamiteiten goed en adequaat te kunnen handelen.
Gevolg: er is een uiterst onveilige situatie ontstaan waardoor veel bezoekers met name ouderen, die al jarenlang het zwembad bezoeken, zich niet meer veilig voelen.

Andere problemen die spelen bij zwembad de Wijzend:

 • De baden, kleedhokjes, het sanitair en ligvelden ed. op het terrein zijn sinds de overname door Optisport regelmatig erg vies wat een een bron van ziektes is.
 • Van eventueel extra aangeboden vrijwilligers hulp van de Vrienden van de Wijzend wordt geen gebruik gemaakt.
 • Het personeel mag van Optisport niet meer met de bezoekers praten ivm de werkdruk. Zwemmen is voor velen echter vooral ook een sociale bezigheid en daar zou ruimte voor moeten zijn.

Communicatie tussen de manager Optisport en bezorgde bezoekers:

 • Bij contact van trouwe bezoekers met de nieuwe manager, mevr. Grieken, om eens over hun zorgen te praten over de ervaren veiligheid van de Wijzend, werd men met een kluitje in het bos gestuurd met de opmerking: “dan moeten de mensen maar niet komen zwemmen.”
 • Een opmerking in de trant van “in een bad van 1.40 kun je niet verdrinken”, vinden wij ongepast en ondeskundig. Iedereen weet dat slechts 10 cm water al voldoende is om te verdrinken.

Ook hebben we informatie gekregen over zwembad de Waterhoorn welke ook is overgenomen door Optisport. Zorgen die daar spelen:

 • Het detectie systeem schijnt al enige tijd stuk te zijn. Een gevaarlijke situatie. Kort geleden is een oudere dame bijna verdronken in de "stroming". Door het gebrek aan toezicht werd dit te laat opgemerkt en kon een enorm ongeluk nét worden voorkomen.
 • Verder bereikt ons het bericht dat regelmatig delen van het bad dicht zijn als gevolg van personeelstekort en dat zelfs de locatiemanager in burgerkleding toezicht houdt.
 • Ook hier geldt: te weinig toezichthouders.
 • Personeel weet niet hoe de poort naar buiten kan worden geopend.

Hoorns Belang heeft eerder samen met het CDA en GroenLinks hier vragen over gesteld. Echter de beantwoording samen met wat we gisteren avond hoorden baart ons alleen maar meer zorgen. Veiligheid moet ten alle tijden gegarandeerd zijn.

Daarom hebben we samen met GroenLinks en het CDA wederom vragen gesteld en gevraagd met spoed te beantwoorden omdat zwembad de Wijzend al weer over 2 maanden open gaat en de Waterhoorn natuurlijk het gehele jaar open is.

Deze vragen kunt u hier lezen.

 

Kies voor het beste voor Hoorn, stem ÉénHoorn, Renata Gravendijk #8

Folder renata website HBÉénHoorn is de onafhankelijke lokale politieke partij voor heel Hoorn, Zwaag en Blokker. Deze partij is een fusie partij van 3 partijen: HOP, VOCH en recentelijk hebben wij, Hoorns Belang, ons er ook bij aangesloten. ÉénHoorn heeft 4 raadszetels in de gemeenteraad van 2018-2022.
Door het samengaan van deze partijen hebben we geprobeerd wat te doen aan de versnippering in de Hoornse politiek. Vanuit deze verbindende kracht wil Renata Gravendijk, voormalig raads-en commissielid van Hoorns Belang, zich graag namens u inzetten voor een beter Hoorn.  Laat het geluid van Hoorns Belang voortleven bij ÉénHoorn en stem 14, 15 of 16 maart op Renata Gravendijk. Zij is nummer 8 op de lijst van ÉénHoorn.
Dank u wel!

logo 1Hoorn gemeenteraadsverkiezingen